Praženie
A. Bubnové praženie kávové zrná sa pražia v špeciálných oceľových bubnoch pri teplote 200 až 300 ˚C, približne 10 až 15 minút.
Upražené zrná sa následne uložia na chladiaci rošt, kde sa rýchlo ochladia.
B. Praženie horúcim vzduchom- tento spôsob praženia sa využíva pri väčšine káv: Teplota je však oveľa vyššia a čas nižšší,
čím sa stráca výrazná chuť kávy. Kávove zrná sa dajú upražiť až do desiatich stupňov praženia- od najsvetlejších po najtmavšie zrná,
pričom najčastejši sú: Svetlé praženie- výraznejšia kyslá chuť, Medium- sladké a čokoládové tóny a Tmavé praženie - výraznejšia horká chuť.
Čo sa deje so zrnom počas praženia?
Vďaka vysokým teplotám v zrnách dochádza k chemickým procesom, ktoré spôsobujú premenu škrobov na cukry a postupnú karamelizáciu.
Rozkladajú sa bielkoviny, odbúravajú sa kyseliny a zrná sa pomaličky zväčšujú. Po dosiahnutí želaného výsledku sa kávové zrná nechajú vychladiť,
aby v nich ďalej neprebiehali žiadne chemické procesy. Uskladnia sa v špeciálnych tankoch, kde káva musí niekoľko dní odležať.
Vyparujú sa z nej totiž rôzne plyny. Po dvoch týždňoch sú kávové zrná pripravené na zabalenie.
Aby si káva zachovala svoju kvalitu a chuť, balí sa do tmavých, chladných a vzduchotesných obalov.
Mletie kávy
Ďalším krokom po upražení kávy je jej mletie. Je to veľmi podstatný moment.
Ovplyvňuje správnu extraciu kávy. Jedine správnou hrubosťou mletia kávy docielime naozaj kvalitnú kávu.
A, Drvenie- najviac používaná metóda mletia kávy je drvením. Zrná sa rovnomerne pomelú medzi dvoma kameňmi čo spôsobí lepšiu chuť kávy.
Želaný výsledok pomletia dosiahneme na domácich ale aj profesionálnych elektrických mlynčekoch.
B. Sekanie- je druhá varianta mletia sa používa drtením kávového zrna. Tá však nie je až taká vhodná najmä kvôli nerovnomernosti
rozsekania zrna a extrakcia kávy neprebehne správne. S týmto sa stretávame najmä u domácich ručných, nie moc kvalitných mlynčekoch.
Mlynec na kavej hravo kupis tu
>Kavej si podľa spôsobu prípravy vieme pomlieť až na niekoľko úrovní:
1. Veľmi jemné mletie - príprava tureckej kávy v džezve
2. Jemné mletie- espresso
3. Stredne hrubé mletie- príprava kávy v mokka konvičke
4. Hrubé mletie- filtrovaná káva
5. Veľmi hrubé mletie- príprava kávy vo french presse.